De complete checklist

Alle benodigdheden voor jouw baby uitzet!

Een baby krijgen brengt veel geluk, maar ook vragen met zich mee. Wat heb je straks allemaal nodig en ga je ook echt gebruiken? Met onze handige baby uitzetlijst weet je zeker dat je niets belangrijks vergeet én dat je geen overbodige aankoop doet!

Hoe is deze baby uitzetlijst samengesteld?

Onze baby uitzetlijst is nauwkeurig samengesteld op basis van richtlijnen van 16 kraamzorginstellingen, de Consumentenbond en meer dan 600 ondervraagde ouders.

baby uitzetlijst

Tweeling:
Babykamer
Ledikant2 Ledikanten

Een pasgeboren baby brengt het grootste deel van de dag slapend door, dus dan wil je ook zeker weten dat je kleine lekker ligt.

De meeste ledikanten zijn 120 bij 60 cm en hebben een verstelbare bodem. Zodra je baby kan zitten kun je de bodem eenvoudig naar beneden verplaatsen.

Zorg dat je kind vanuit zijn bedje geen gevaarlijke dingen binnen handbereik heeft, zoals: een onbeveiligd stopcontact, gordijnen, een open raam en warme of scherpe voorwerpen.

Commode

Een commode is een meubel waarop je je baby makkelijk kunt verschonen en aankleden. Door er een aankleedkussen op te leggen ligt je baby op de ideale hoogte om verschoond of aangekleed te worden zonder dat jij last krijgt van je rug. Aan de achterkant en zijkanten zit een opstaande rand, zodat het aankleedkussen er niet af kan schuiven.

In de lades van de commode kun je binnen handbereik luiers en andere verzorgingsproducten opbergen.

Kledingkast

Een baby heeft vaak al een flinke verzameling aan kleding. Wel zo handig dus om alles achter gesloten deuren op te kunnen bergen. Je houdt de spullen van je baby netjes georganiseerd in een kledingkast.

Je wilt natuurlijk een mooie kast die past bij de rest van de babykamer. Daarom kiezen de meeste aanstaande ouders voor een complete babykamer. Hierdoor kun je vaak ook flink besparen!

Wieg2 Wiegen

Vooral tijdens de eerste maanden wil je je baby dag en nacht zo dichtbij mogelijk hebben. Een wiegje is dan erg handig. Zo ligt je baby comfortabel en veilig in een eigen bedje, maar is hij of zij toch heel dichtbij.

Je kunt kiezen voor een los wiegje naast je bed, maar ook voor een wieg aan bed (een co-sleeper).

Matras2 Matrassen

Een veilig en comfortabel matras zorgt voor een goede nachtrust voor baby én ouders. Kies daarom voor een goed ventilerend matras, zodat je baby zelfs wanneer hij op zijn buik is gerold, toch altijd vrij kan blijven ademen.

Let er op dat het matras de juiste afmetingen heeft. Het matras moet minstens 8 centimeter dik zijn. Ook mag er niet meer dan twee centimeter speling zitten tussen het matras en de rand van het ledikant of wiegje.

Luieremmer

Een luieremmer voor naast de commode. Super handig en hygiënisch! Zo kun je de poepluiers direct weggooien tijdens het verschonen. Er zijn zelfs luieremmers die helemaal geurvrij zijn. Zo blijft de babykamer altijd lekker fris ruiken!

Onderweg
KinderwagenDuo kinderwagen

De kinderwagen is één van de grootste investeringen op de baby uitzetlijst. Bedenk dus goed welke opties voor jou belangrijk zijn voordat je een aankoop maakt.

Ga je de kinderwagen vaak met de auto meenemen? Kijk dan of deze in de kofferbak van de auto past. Verschillen jij en je partner heel erg van lengte en willen jullie allebei comfortabel achter de kinderwagen kunnen lopen? Dan is een verstelbare duwstang erg handig. Houd ook rekening met de plek waar je de kinderwagen straks op wilt gaan bergen en de ruimte in jouw woning. Liften, trappen en lastige hoeken zijn bepalend bij het maken van een goede keuze!

Toch nog een beetje hulp nodig bij het maken van een keuze? Lees dan onze tips voor het kiezen van een kinderwagen.

Autostoeltje2 Autostoeltjes

De keuze voor een autostoel maak je niet zomaar. Jij wilt tenslotte je baby veilig vervoeren. Daarnaast wil je dat het autostoeltje comfortabel zit en makkelijk te bevestigen is.

Autostoeltjes kunnen bevestigd worden met de autogordel of met behulp van een Isofix bevestigingssysteem. Aan de achterkant van het autostoeltje zitten dan twee haken die je kunt vastklikken aan bevestigingspunten in jouw auto. Niet iedere auto is echter uitgerust met Isofix. Sommige autostoeltjes kunnen zowel met de 3-punts autogordel als met Isofix worden bevestigd. Handig wanneer je het autostoeltje ook wilt gebruiken in een auto zonder Isofix.

Koop het autostoeltje op tijd, want je hebt deze meteen na de bevalling in het ziekenhuis nodig om naar huis te mogen rijden. Het is namelijk verplicht om een autostoeltje van groep 0+ te gebruiken als je een pasgeboren baby in de auto wilt vervoeren!

Luiertas

Een luiertas is onmisbaar als je even de deur uit wilt. Naast luiers en billendoekjes kun je in een goede luiertas een verschoonmatje, flesjes, voeding, extra kleding en speeltjes kwijt. Zo ben je onderweg overal goed op voorbereid.

Draagzak

Het dragen van je baby is heel praktisch: je kunt zo je baby overal mee naartoe nemen terwijl jij je handen vrij hebt. Ideaal in een drukke winkelstraat waar het lastig is om doorheen te manoeuvreren met een kinderwagen!

Ook in huis kan het een uitkomst zijn om je baby in een draagzak te dragen. Door je kindje in een draagzak te dragen kun jij de handen uit de mouwen steken maar is je baby toch de hele tijd dichtbij.

Thuis
Babyfoon2 Babyfoons

Omdat je baby veel tijd doorbrengt in zijn of haar bedje is een babyfoon erg handig. Een babyfoon helpt je om je baby in de gaten te houden wanneer je niet in dezelfde ruimte bent. Zo hoef je niet constant naar de babykamer om te kijken of alles goed gaat, maar kun je op afstand zien of je baby rustig ligt te slapen.

Een babyfoon bestaat uit twee delen. Namelijk uit een zender, ook wel; het basisstation. En de ontvanger; een apparaat die voorzien is van een luidspreker en evt. van een beeldscherm. Als je ook echt wilt kunnen zien wat je baby uitspookt, zijn er namelijk ook babyfoons met camera verkrijgbaar.

Het belangrijkste om rekening mee te houden bij de aankoop van een babyfoon is het bereik. Daarnaast de handige extra’s zoals een terugspreekfunctie, temperatuurmeter, nachtlampje en op afstand afspeelbare slaapliedjes.

BoxTweelingbox

Een babybox is een plek waar je kindje heel wat tijd in gaat doorbrengen. Een groot deel van de ontwikkeling qua motoriek en andere aspecten vindt hier plaats. Ook als je gewoon even je handen vrij wil hebben is de box een veilige plek om je baby even weg te leggen.

De box staat relatief lang in je woonkamer, het is daarom wel zo fijn als deze een beetje bij jouw interieur past. De meeste boxen zijn rechthoekig, maar er zijn ook leuke ronde modellen verkrijgbaar. Van verschillende materialen en in diverse kleuren. Er zijn zelfs boxen speciaal voor tweelingen!

De bodem van een box is verstelbaar, zodat hij met je baby mee kan groeien. Je begint met de bodemplaat op de hoogste stand, zodat je zelf niet zo ver hoeft te bukken om je baby neer te leggen en op te tillen. Wanneer je baby gaat zitten, moet je de bodemplaat verlagen i.v.m. de veiligheid.

Boxkleed

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor de box die past bij jouw wensen, moet je ook nog op zoek naar een passend boxkleed. In eerste instantie zal je kiezen voor een boxkleed dat past bij je box en bij jouw interieur. Maar het is natuurlijk belangrijk dat je baby er lekker op kan liggen en spelen. Je kunt een boxkleed daarnaast ook gewoon op de grond gebruiken als speelkleed.

Let goed op of het boxkleed goed aansluit op de maten van de box, de maten van boxkleden lopen namelijk erg uiteen.

Wipstoeltje

Met een kleine in huis kom je soms een stel handen tekort. Een wipstoeltje kan dan een uitkomst bieden. In een wipstoeltje is je baby dichtbij, maar heb jij wel je handen vrij om even andere dingen te doen.

Een wipstoeltje gebruik je als je baby nog niet zelfstandig kan zitten. De meeste wipstoeltjes kun je gebruiken tot je baby 6 tot 9 maanden oud is.

Muziekmobiel

Een muziekmobiel is een molentje met leuke figuurtjes en rustgevende muziek voor je baby. Omhoog kijkend en met de handjes reikend naar die figuurtjes, ontdekt je baby de wereld om zich heen en werkt hij aan zijn motoriek en hand-oogcoördinatie.

Muziekmobielen brengen drie dingen samen die interessant zijn voor baby’s: geluid, beweging en kleuren.

Kleding
6 Rompertjes12 Rompertjes

Rompertjes kun je nooit genoeg hebben. Baby’s knoeien vaak en dan is het fijn om altijd een schoon rompertje bij de hand te hebben. Rompertjes voorkomen een blote rug en buik. Zo verliest je baby geen warmte. Daarnaast houdt een rompertje de luier ook goed op zijn plek en zijn ze erg praktisch bij het verschonen.

We raden aan om minimaal 36 rompertjes in maat 50/56 te hebben en 36 in maat 56/62.

6 Broekjes9 Broekjes

Omdat een broekje vaak aan en uit moet op een dag om de luier te verschonen, is het wel zo handig als je deze makkelijk aan- en uittrekt. Koop daarom broekjes met een elastische tailleband die van zachte natuurlijke materialen zijn gemaakt, zoals hoge kwaliteit katoen. Dat is fijn voor de gevoelige babyhuid en ook nog eens warmteregulerend. Zo wordt het broekje niet te warm of te koud tijdens de warme zomermaanden of in de winter.

Sokbroekjes zijn ook erg handig. Doordat de sokjes aan de broek vastzitten heeft je baby altijd lekker warme beentjes en voetjes.

6 Shirtjes/Truitjes9 Shirtjes/Truitjes

Afhankelijk van het jaargetijde waarin je baby is uitgerekend heb je meer shirtjes of juist warme truitjes nodig. Truitjes of shirtjes met drukknoopjes maken het aankleden een stuk makkelijker.

Net als bij de rompertjes is het handig om minimaal 3 shirtjes/truitjes in maat 50/56 te hebben en 3 in maat 56/62.

Net als bij de rompertjes is het handig om minimaal 6 shirtjes/truitjes in maat 50/56 te hebben en 6 in maat 56/62.

2 Mutsjes4 Mutsjes

Het is voor een pasgeboren baby erg belangrijk om op temperatuur te blijven. Het grootste deel van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd, dus zorg ervoor dat je een warm mutsje hebt voor je baby wanneer jullie naar buiten gaan.

4 Paar Sokjes6 Paar Sokjes

Net als bij de rompertjes is het goed om meerdere paren sokjes in huis te hebben, en ook in verschillende maten. Zowel de kleinste maat, 10-12, als de maat hierna, 13-15. Bij sommige sokjes staat niet de maat vermeld, maar een leeftijdsaanduiding. Bijvoorbeeld ’0 tot 3 maanden’.

Jasje2 Jasjes

Een baby moet goed op temperatuur blijven, vooral als ze pasgeboren zijn. Trek je baby daarom altijd een jasje aan als hij naar buiten gaat, zo weet je zeker dat je jouw baby goed warm houdt.

Ben je in de zomermaanden uitgerekend? Dan is een dun zomer jasje of vestje voldoende.

Slapen
2 Dekens4 Dekens

Als je baby moet slapen, leg je hem onder een lakentje met daar een deken overheen. Als het erg koud is, kun je daar zelfs nog een extra dekentje overheen leggen.

Dekens voor in de wieg of kinderwagen hebben meestal de afmetingen 75x100cm. Dekens geschikt voor in het ledikant zijn vaak 100×150 cm. Ze zijn verkrijgbaar in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch.

Maak het bedje altijd kort op, zodat je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde aan ligt. Zo voorkom je dat je baby onder overtollig beddengoed terechtkomt.

3 Lakens6 Lakens

Een baby leg je onder een lakentje en deken in het wiegje of ledikant. Het is handig om meerdere lakentjes te hebben, zodat je kunt wisselen wanneer je er een wilt wassen.

Wanneer je baby ligt te slapen, moet je goed opletten of je baby het niet te warm krijgt. Let dus goed op de combinatie kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Je kunt controleren of je baby het te warm (of te koud) heeft door aan de nek of voeten te voelen.

3 Hoeslakens6 Hoeslakens

Een hoeslaken die goed strak, zonder plooien of vouwen aansluit op het matras, verhoogt het comfort voor je baby tijdens het slapen. Let daarom goed op welke maat hoeslaken je nodig hebt.

Er bestaan hoeslakens van katoen, molton, jersey of badstof. Tegenwoordig bestaan er zelfs ademende hoeslakens die dankzij hun speciale honingraatstructuur zorgen voor een optimale luchtcirculatie.

Slaapzak2 Slaapzakken

Je baby brengt het grootste deel van de dag slapend door. In een lekker zachte, warme slaapzak zal hij zich veilig en geborgen voelen en heerlijk in slaap vallen. Een slaapzak voorkomt ook dat je baby zich bloot woelt of op de buik draait. Dit biedt dus ook een zekere veiligheid!

Ze zijn er met mouwen, maar ook mouwloos. Ook zijn er zelfs slaapzakken waarbij je de mouwen eraf kunt ritsen. Want in de winter is een slaapzakje met mouwen lekker warm, maar in de zomer is een slaapzak zonder mouwen juist fijn.

Kruik2 Kruiken

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet zo goed warm houden. Om je baby daar een beetje bij te helpen, kun je met een kruik het bedje voorverwarmen. Haal de kruik wel weer uit het bedje voordat je je baby erin legt.

Er zijn standaard heetwaterkruiken van aluminium, maar ook elektrisch oplaadbare kruiken. Deze zijn snel opgeladen en geven langer en constanter warmte af dan een standaard kruik.

2 Kruikenzakken3 Kruikenzakken

Veiligheid is belangrijk wanneer je gebruik maakt van een kruik. Dit geldt zowel voor het gebruik van een aluminium kruik als voor het gebruik van een elektrische kruik. Daarom bestaan er ook speciale kruikenzakken.

Een kruikenzak kan daarnaast ook heel goed de warmte van de kruik vasthouden.

Verzorging
Kraampakket

Een kraampakket is een compleet pakket met alle producten die eventueel nodig zijn vóór, tijdens en na de bevalling. Ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt.

De inhoud van een kraampakket kan verschillen, maar de volgende producten zitten er vaak minimaal in:

Matrasbeschermer, kraammatrassen, onderleggers, navelstrengklem, flesje alcohol, kraamverband en zoogkompressen.

Luiers

Voor de hand liggend, maar iets om absoluut niet te vergeten uit de baby uitzetlijst zijn luiers! Er zijn een hoop merken luiers maar het is afhankelijk van jouw budget en baby welk merk het meest geschikt is.

Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 1 pak newborn luiers (maat 1) in huis hebt.

Billendoekjes

Babybilletjes hebben een goede verzorging nodig. Elke keer dat je baby plast of poept, raakt de natuurlijke pH-waarde van de huid verstoord. Met goede billendoekjes reinig je de huid en herstel je de natuurlijke pH-waarde. Voorkom irritatie en uitslag door parfumvrije billendoekjes te gebruiken van merken als Pampers en Neutral.

Billendoekjes kun je nooit teveel hebben, wij raden daarom aan om voordeelverpakkingen te kopen. Zo kun je vaak tot wel 50% besparen!

Aankleedkussen

Een aankleedkussen kan je gebruiken voor het aankleden, maar ook voor het verschonen van je baby. Het aankleedkussen loopt aan de zijkanten iets omhoog, zodat je baby er niet zo makkelijk af kan rollen en heeft een waterdichte buitenkant.

2 Aankleedkussenhoezen3 Aanleedkussenhoezen

Handig, zo’n aankleedkussen, maar niet zo mooi of comfortabel. Daarom doe je er een elastische hoes van badstof omheen. Deze kun je wassen en is lekker zacht, zodat je baby er ook nog eens lekker op ligt. Wat de stijl of kleur van de babykamer ook is, er is altijd wel een bijpassende aankleedlussenhoes te vinden.

16 Hydrofiele doeken20 Hydrofiele doeken

Met een pasgeboren baby kun je niet zonder een hydrofiele doeken. De sneldrogende katoenen doeken zijn multifunctioneel en komen in veel situaties van pas.

Hydrofiele doeken kunnen dienen als handdoek, spuugdoek, inbakerdoek, matrasbeschermer, zonnescherm en nog veel meer. De doeken zijn zacht, dun, vochtabsorberend en drogen snel. Omdat deze doeken vaak vies worden, is het ook erg handig dat je ze kunt wassen op 60 graden.

Een stuk of 1620 hydrofiele doeken is geen overbodige luxe omdat er dagelijks wel een aantal gebruikt worden en in de was moeten.

6 Hydrofiele washandjes9 Hydrofiele washandjes

Een hydrofiel washandje is niet alleen handig bij het wassen van je baby in bad, maar ook als je hem wilt wassen zonder badje of als ‘toetenveger’ na een maaltijd.

Hydrofiele washandjes zijn zacht en dun, ideaal om de gevoelige huid van je baby te reinigen. Het hydrofiele materiaal zorgt ervoor dat water goed wordt opgenomen door de stof.

10 Spuugdoekjes15 Spuugdoekjes

Omdat bij een baby na een voeding nog wel eens wat melk terugkomt, is het handig om hiervoor een aantal spuugdoekjes in huis te hebben. Na een voeding kun je het spuugdoekje over je schouder leggen om je baby een boertje te laten doen. Zo blijven jouw kleren schoon als er hierbij wat melk terugkomt.

Ze hebben vaak een langwerpige vorm om ze goed over je schouder te kunnen leggen, maar zijn er ook gewoon in een vierkante vorm. Een spuugdoekje is vaak van badstof gemaakt en kan daardoor veel vocht absorberen waardoor deze niet snel zal doorlekken.

Badje

Baby’s houden van een lekker warm bad. Gebruik een babybadje om je baby eenvoudig en veilig te wassen.

Een baby heeft ondersteuning in bad nodig. Anders glijdt hij of zij gemakkelijk weg. Je kunt je baby met je arm ondersteunen, maar een badzitje is ook erg handig. Dat is een stevig stoeltje van kunststof, die je in het babybadje of in je eigen bad kunt zetten. Dankzij de zuignappen aan de onderkant kan het kuipstoeltje niet verschuiven. Zo zit je baby veilig en jij hebt je handen vrij om hem te wassen.

Bad standaard

Als je een geschikte plek hebt waar het babybadje op kan staan is een bad standaard niet per se nodig, maar in veel gevallen is dit wel erg handig en beter voor je rug.

Bovendien is dit ook een verplichting voor je kraamverzorgster vanuit de Arbowetgeving.

Badcape

Een badcape ziet er schattig uit, maar is ook gewoon praktisch: hiermee zorg je ervoor dat je baby niet te snel afkoelt als hij uit bad komt. Een badcape is eigenlijk gewoon een badhanddoek van badstof, met een mutsje eraan.

Na het badje direct om je baby heen wikkelen, naar het aankleedkussen brengen en daar met hydrofiele doeken verder afdrogen.

2 Digitale thermometers3 Digitale thermometers

Een digitale thermometer is een échte musthave op de uitzetlijst, meteen vanaf de geboorte al. De kraamzorg neemt in de kraamweek namelijk elke dag de temperatuur van je baby op. Daarna hoef je niet meer dagelijks de temperatuur op te nemen, maar is het wel belangrijk om de temperatuur van je baby goed in de gaten te houden.

Ook de temperatuur van de moeder moet regelmatig gemeten worden. Het is ongebruikelijk dat moeder en baby dezelfde thermometer gebruiken. Zorg er dus voor dat je 23 thermometers in huis hebt.

Voeding
Borstvoeding
Vitamine D

Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen.

Vitamine D is belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten, de opbouw van sterke tanden en goed voor de weerstand.

Er zijn druppels op oliebasis en op waterbasis (aquosum). Er is geen verschil in effect, maar vaak wel in prijs en samenstelling. Zo is er suiker toegevoegd aan druppels op waterbasis, waardoor het zoet smaakt. Druppels op oliebasis hebben geen toegevoegde suiker en zijn daarom neutraal van smaak.

Vitamine K

Pasgeboren baby’s hebben nog niet de darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Daarom heeft je baby de eerste 3 maanden extra vitamine K nodig, als hij borstvoeding of minder dan 500 ml flesvoeding krijgt. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling.

Je kan je baby zijn vitamines geven door de druppels op een lepeltje te doen of via een pipet. Een alternatief is om de druppels te mengen met de flesvoeding van je baby. Zorg er wel voor dat je dit doet nadat je de voeding hebt opgewarmd, zodat de vitamines niet verloren gaan! Let er ook op dat druppels op oliebasis niet goed mengen met melk.

Voedingsbeha

Een voedingsbeha is gemaakt voor vrouwen die borstvoeding geven. Voedingsbeha’s bieden voldoende steun en hebben een extra sluiting aan de voorkant, waardoor je je baby gemakkelijk borstvoeding kunt geven.

Daarnaast houdt de pasvorm en het elastische materiaal er rekening mee dat je borsten gevoeliger zijn.

Zoogkompressen

Als je borstvoeding geeft, kan er tussen voedingen door wel eens melk gaan lekken. Met zoogkompressen, die je in je (voedings)beha stopt, wordt dit vocht geabsorbeerd zodat jij geen natte kleding krijgt

Er zijn wegwerp zoogkompressen verkrijgbaar, maar ook wasbare.

Flesvoeding
Vitamine D

Baby’s en kinderen tot 4 jaar krijgen het advies om extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk nog niet voldoende uit hun voeding en uit zonlicht halen.

Vitamine D is belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten, de opbouw van sterke tanden en goed voor de weerstand.

Er zijn druppels op oliebasis en op waterbasis (aquosum). Er is geen verschil in effect, maar vaak wel in prijs en samenstelling. Zo is er suiker toegevoegd aan druppels op waterbasis, waardoor het zoet smaakt. Druppels op oliebasis hebben geen toegevoegde suiker en zijn daarom neutraal van smaak.

Flesvoeding

Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Kies je voor flesvoeding dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je baby de juiste voeding binnenkrijgt. Let er dus goed op dat je flesvoeding voor pasgeboren baby’s koopt. In elke levensfase heeft je baby namelijk andere voedingsstoffen nodig.

3 Flessen met speen6 Flessen met speen

Flessen en spenen worden dagelijks intensief gebruikt, je hebt er dus meerdere van nodig. Zorg ervoor dat de fles geschikt is voor een pasgeboren baby. Voor de eerste weken is een flesinhoud van 125 ml voldoende. Koop je de flessen en spenen los? Let dan goed op dat de speen op de fles past.

Wil je meteen alles voor de flesvoeding compleet hebben? Kies dan voor een starterspakket met diverse flessen en spenen.

Flessenwarmer

Een flessenwarmer gebruik je voor het opwarmen van zuigelingenvoeding. Zo kun je de voeding geleidelijk opwarmen tot de juiste temperatuur zodat er geen natuurlijke vitamines en voedingsstoffen verloren gaan.

Je kunt flessen ook verwarmen in de magnetron of in een pannetje met heet water.

Flessensterilisator

Een flessensterilisator is de meest eenvoudige en efficiënte manier om je babyproducten te steriliseren. Het eerste half jaar moeten flesjes en spenen namelijk één keer per dag gesteriliseerd worden. Je kunt ook alles uitkoken in een met pan kokend water, maar het is veel eenvoudiger om een sterilisator te gebruiken.

Naast magnetronsterilisators bestaan er ook elektrische sterilisators en koude sterilisators.

2 Fopspenen4 Fopspenen

Baby’s hebben van nature een sterke zuigbehoefte, met name bij vermoeidheid en voor het slapengaan. Het zuigen op een fopspeen geeft je kleine geeft een gevoel van rust en veiligheid. Een fopspeen kan daarom helpen je baby rustig te krijgen of in slaap te laten vallen.

Geef je baby pas een fopspeen als de borstvoeding goed loopt. Gemiddeld is dit ongeveer na een maand. Uit veiligheids- en hygiënisch oogpunt moeten fopspenen om de 6 weken vervangen worden.